fbpx
Scroll naar boven

Duurzaamheid in je eigen tuin

Duurzaamheid in je eigen tuin: een met de natuur!

Duurzaamheid in je eigen tuin. Echt een onderwerp van nu. Veel groen en aandacht voor afwatering zijn daarbij belangrijke elementen. De tuin op de tekening is relatief eenvoudig van opzet, maar door het slim plaatsen van diverse materialen en structuren krijg je een sfeervolle tuin met een eigen en duurzaam karakter. Hoe hebben we dat gedaan?

We hebben de tuin zo ontworpen dat je al snel een open en natuurlijk gevoel hebt. Dat komt omdat er relatief weinig bestrating in de tuin ligt en omdat we natuurlijke materialen zoals hout en grind gebruikt hebben. Wil je (regen)water goed afvoeren, dan is grind namelijk een prima oplossing. Het water zakt er makkelijk doorheen. Ook gras heeft diezelfde eigenschap. Een innovatieve oplossing om duurzaam overtollig water af te voeren is een keramische terrastegel met ingebouwd waterreservoir. Duurzaamheid in je eigen tuin. Het komt steeds dichterbij.

Materialen in deze tuin

We hebben voor flagstones als bestratingselement gekozen. Flagstones zijn gemaakt van natuursteen en staan bekend om hun grillige formaten en hun karakteristieke en sfeervolle uitstraling. Natuurlijk kun je er een terras mee aanleggen, maar ze zijn ook heel geschikt om een looppad te maken. Dat geeft je tuin een heel eigen en speels uiterlijk. In deze tuin is er ook veel aandacht voor natuurlijke materialen, zoals grind en hout. Grind is jarenlang door waterlopen en beekbeddingen gerold. Dat maakt dat het materiaal aan alle kanten is afgesleten. Daardoor is het een ‘levend’ product met een karakteristieke uitstraling. Denk bij het aanleggen wel aan grindplaten. Dat zijn ‘honingraatplaten’ die je onder het grind legt. Daarmee houd je het grind op zijn plaats en voorkom je kuilen. We raden je ook aan om anti-worteldoek onder het grind te gebruiken, dat scheelt namelijk heel veel onkruid wieden! De houten vlonder en de kapschuur zijn beide van Douglashout. Vanzelfsprekend is ons hout FSC-gecertificeerd. Mocht je liever een terras van tegels willen hebben in plaats van hout, dan is een keramische tuintegel met ingebouwd waterreservoir misschien een idee.

houten vlonder
grind en flagstones
flagstones autumn grey
kapschuur

Keramische tegel met ingebouwd waterreservoir

We hebben een mooi systeem in ons assortiment om water via je tuintegels af te voeren: Tile System X. Het systeem bestaat uit keramische tegels, waarbij onder elke keramische tegel een reservoir zit dat water opvangt. Het water infiltreert daarna langzaam in bodem en houdt zo de waterhuishouding in je tuin op peil. Verder hebben deze tegels alle eigenschappen van ‘reguliere’ keramische tegels. Ze zijn makkelijk schoon te maken (een eenvoudig sopje is genoeg), zijn slijtvast en nagenoeg krasvast. Al met al een mooie, duurzame oplossing om slim en praktisch water af te voeren.

Duurzaamheid in je eigen tuin: beplanting

In deze tuin is er genoeg plaats voor groen, want dat geeft natuurlijk dat heerlijke buitengevoel. We hebben een mooi stukje gras aan deze tuin toegevoegd. Niet heel veel, maar toch net even een groene strook. Grote bomen geven altijd fijne schaduwplekken, denk aan een eikenboom of een catalpa (trompetboom), maar een fruitboom kan ook. Wil je het hele jaar door een groen element in je tuin hebben, kies dan voor buxusbollen.

Geniet van je tuin

We willen graag dat jij geniet van je tuin, maar dat gaat (meestal) niet vanzelf. Heb je vragen over duurzaamheid in je eigen tuin? Heb je hulp nodig bij het ontwerp of de aanleg? Kom langs bij een van onze vestigingen en we helpen je graag op weg.