fbpx
Scroll naar boven

Het juiste voegmiddel

Tuintegels invegen met zand of juist niet?

Je nieuwe tuin is klaar! De stratenmaker heeft zijn werk gedaan en er ligt een laag straatzand over je nieuwe bestrating. Je krijgt het advies om het zand goed tussen de tuintegels te vegen, want de voegjes moeten goed gevuld worden. Maar in bijna alle gevallen is dat niet het beste advies. Het kan je zelfs grote problemen opleveren!

Problemen door het verkeerde voegmiddel

Het lijkt zo simpel: even wat zand gebruiken om de voegen tussen de tuintegels te vullen. Maar als je verkeerd zand gebruikt, kun je grote problemen krijgen. Straatzand of brekerzand bevat namelijk vaak leem. Dat kan in de tegels trekken en zo vlekken veroorzaken. Die vlekken zijn in de meeste gevallen niet meer volledig te verwijderen. Ook zijn die soorten zand gevaarlijk, omdat ze gemakkelijk krassen op de tegels maken als eroverheen gelopen wordt. Wil je je tuintegels veilig voegen, gebruik dan speciaal daarvoor bestemd voegzand. Dat zand is schoon, bevat geen scherpe deeltjes en geeft geen vlekken.

tuintegels invegenHard voegmiddel tegen onkruid en mieren

Elke tuineigenaar kent de frustraties van onkruid en mieren tussen zijn bestrating. Daar wordt echt helemaal niemand blij van. Hoe strak de tegels ook tegen elkaar liggen, het kleinste kiertje is genoeg. Toch is er een eenvoudige oplossing om dat probleem te verhelpen: een voegmiddel dat hard wordt. Die soorten voegmiddelen veeg je in, net als gewoon zand, maar ze harden uit waardoor je een harde voeg tussen de tegels krijgt. Zo maken onkruid en mieren geen kans meer.

Op tijd kiezen voor het juiste voegmiddel

Het is belangrijk om op tijd te beslissen welke voeg je gaat gebruiken. Wil je een hard voegmiddel, dan moet de voeg wat breder zijn dan wanneer je voegt met zand. Overleg dat vooraf dus goed met de tegellegger, zodat hij er rekening mee kan houden. Net zo belangrijk is om advies in te winnen bij een specialist, want niet elk voegmiddel is overal te gebruiken. Om te voorkomen dat de voegen scheuren, is een stevige ondergrond erg belangrijk.

Verder van belang:
• Het type tegel
• De vochthuishouding in je tuin
• De weersomstandigheden tijdens het aanbrengen van de voeg

Onze verkoopadviseurs staan je graag met raad en daad terzijde. Hier kun je kijken waar de dichtstbijzijnde specialist te vinden is.