fbpx
Scroll naar boven

Landelijke en rustieke tuin

Vloeiende lijnen in een prachtig groene tuin!

landelijk-rustiek-kapschuur-web2

Als mensen denken aan een landelijke en rustieke tuin, dan hebben ze al snel een beeld van een groot huis met een enorme tuin voor zich. Maar dat hoeft helemaal niet. Ook een kleine tuin kun je landelijk inrichten. Het is een kwestie van slimme keuzes maken en wat tips in gedachten houden. Zichtlijnen en een ‘open gevoel’ zijn bijvoorbeeld heel belangrijk. Daarnaast moet je tuin in balans zijn met een juiste verhouding van terrassen, bestrating en beplanting.

In deze tuin hoeft het niet allemaal netjes en superstrak te zijn. Je ziet door de hele tuin vaak vloeiende vormen en zachte overgangen. In plaats van schuttingen, kun je kiezen voor natuurlijke afscheidingen in de vorm van hagen, struiken en lage hekjes.

Kijk je vanuit je huis of vanaf je terras uit op een weiland of een bos? Laat dan de tuin ‘overlopen’ in het landschap en plaats lage haagjes achterin, zodat je ver weg kunt kijken. Dat maakt je tuin dieper. Kijk dus goed wat je gewenste zichtlijnen zijn en houd daar rekening mee in je ontwerp.

Onderdelen in deze tuin

In een landelijke en rustieke tuin zie je vaak meerdere terrassen, die met elkaar verbonden zijn door slingerpaadjes. Hou rekening met de stand van de zon gedurende de dag en zorg ervoor dat je op elk moment van de dag ergens kunt zitten waar zon of schaduw is. Voor de terrassen zelf gebruik je wat stoerdere bestrating, zoals gebakken bestrating in de vorm van waaltjes of dikformaten, getrommelde stenen, grootformaat tuintegels of natuursteen, bijvoorbeeld hardsteen. Ook grind zie je regelmatig terugkomen. Je kunt natuurlijk ook combinaties van verschillende soorten bestratingsmaterialen maken.

Heb je plaats genoeg in je tuin, dan is gras een onderdeel dat niet mag ontbreken. Een uitgestrekt gazon geeft een ruimtelijk effect. Achterin of aan de zijkant heb je vast plek voor een schuur, tuinhuis of een overkapping (met of zonder schuur). Wil je zelf je groenten verbouwen, maak dan ruimte voor een kas of een moestuintje. Als je ze omheint met schapenhekjes, dan heb je dat landelijke beeld meteen te pakken.

Groen in een landelijke en rustieke tuin

Heb je een voorliefde voor een landelijke en rustieke tuin, dan ben je meestal ook een echte tuinierder. Je houdt van alles dat groeit en bloeit. Dat is de groene draad in je tuin. Je kent alle planten bij naam en weet precies waar je ze moet plaatsen en hoe je ze moet verzorgen. Dat is maar goed ook, want een landelijke tuin heeft namelijk best wat know-how en onderhoud nodig. Planten worden vaak bij elkaar gezet in (grote) plantenvakken. In elk vak staan meerdere planten van een soort; bijvoorbeeld wintergroene rododendrons, hortensia’s en phlomis (brandkruid). Wil je bomen plaatsen? Eiken, berken en krentenbomen zijn uitermate geschikt. Houd wel rekening met de groei. In een kleine tuin gaat een grote boom al snel overheersen. Als afscheiding kun je kiezen voor buxushaagjes.

Kortom, een landelijke tuin kenmerkt zich door een vloeiend lijnenspel met veel ruimte voor groen. De ‘harde’ materialen van stenen en hout zijn rustiek in uitstraling. Ook in de winter is een landelijke tuin overwegend groen. Een vuistregel: denk goed aan het behoud van de zichtlijnen, want die geven juist dat ruimtelijke en landelijke gevoel!